23 maart 2008

nieuwe gedachten met RET...

Wie nog wat meer wil weten over hoe gedachten onze gevoelens bepalen, kan ik het boek 'Beren op de weg, spinsels in je hoofd' van Theo Ijzermans en Coen Dirkx aanraden.

Dit is een dun en heel eenvoudig boekje dat uitlegt hoe
Rationele Effectiviteits Training (RET) je kan helpen om beperkende gedachten op te merken en stap voor stap te vervangen door meer constructieve gedachten.

RET gaat uit van een eenvoudig model dat ze het ABC-model noemden. En die ABC staat voor:

  • Activating event. De fysieke gebeurtenis die plaatsheeft en die de trigger is voor bepaalde beperkende gedachten. In het voorbeeld uit de vorige post is dit het feit dat Karel een presentatie moet geven.
  • Beliefs. De idee├źn en gedachten die opkomen als gevolg van een bepaalde gebeurtenis. In ons voorbeeld waren dit Karels gedachten over de reacties van de klant en van zijn collega’s.
  • Conclusion. Het gevolg van die gedachten, wat vaak gevoelens en gedrag zijn. In het voorbeeld was dat het onzeker en gespannen gevoel van Karel.

Een heel eenvoudig model dat we in de vorige post eigenlijk al gebruikten zonder het zo te noemen. Vanuit dit model voorziet RET een 8-stappenplan om die negatieve gedachten om te zetten in een positief gevoel.

Voor meer informatie over die 8 stappen, verwijs ik je graag door naar het boekje of naar
deze website, waar alles netjes uitgelegd wordt.

Veel plezier ermee. En vergeet niet: gedachten zijn krachten.

Geen opmerkingen: