14 februari 2008

wat snowboarden ons kan leren


Aan alle mooie liedjes komt een einde. Zo is ondertussen ook onze skivakantie weer voorbij gevlogen. En net zoals een mooi liedje nog een tijdje in je hoofd blijft hangen, zijn er ook weer een aantal dingen die ik onthoud uit deze vakantie:
  • Jezelf teveel beschermen levert niets op. Om mezelf te beschermen, had ik tijdens het snowboarden altijd knie- en polsbeschermers aan en een helm op. Lekker veilig, zou je denken. En toch heeft die bescherming me deze vakantie minstens evenveel pijn als bescherming gebracht. Ik hield namelijk een licht gekneusde rib over aan een val waarbij ik op het harde metaal van mijn polsbeschermer terecht kwam.

    Nu pleit ik helemaal niet tegen een helm en andere fysieke bescherming, integendeel. Dit voorval herinnert me echter wel aan het feit dat je jezelf moet durven blootgeven om vooruit te raken in het leven. Door wat harder te durven gaan op m’n snowboard, leerde ik bijvoorbeeld betere bochten maken. Je moet ‘durven’ om iets te bereiken. Durven springen, durven proberen, durven vragen. Wie niet waagt, niet wint!
  • Alle mensen rondom jou zijn een spiegel. Een spiegel waaruit je veel over jezelf kan leren als je erin durft te kijken. Van de arrogante skiër bij het aanschuiven aan de lift tot de vrienden waar je dag en nacht mee optrekt... allemaal kunnen ze je iets leren. Vooral tijdens de momenten waarop je je stoort aan anderen. Want je reactie zegt altijd meer over jezelf dan over die anderen.
  • Falen is feedback. Ik leerde tijdens het snowboarden weer het meeste uit de momenten dat ik m’n evenwicht verloor en op m’n buik of rug verder naar beneden gleed. Soms was dat vallen grappig en soms pijnlijk, maar elke keer had ik de kans om er iets uit te leren en het de volgende keer beter te doen.
  • Zoek een voorbeeld. Zoek iemand die je bewondert en die je als voorbeeld kan nemen. Omdat ik de enige snowboarder in onze groep was, koos ik regelmatig een onbekende snowboarder die vlot de piste af ging. En die probeerde ik dan even te volgen en na te doen om mijn eigen techniek te verbeteren. Hierbij is het belangrijk om niet zomaar iemand klakkeloos te kopiëren, maar om te experimenteren en daarna bewust bepaalde zaken al dan niet over te nemen. Neem alleen zaken over van je voorbeeld als ze bij jou passen en je versterken.
  • De kracht van de gedachte. Ongelooflijk, hoe bepalend onze gedachten zijn voor ons gedrag. Op momenten dat ik mezelf minder goed voelde en begon na te denken over hoe ik zou kunnen vallen, stond ik minder soepel op m’n snowboard en viel ik vaak ook effectief. En wanneer ik me op voorhand voorstelde hoe een bepaalde bocht of sprong in het ideale geval zou verlopen, lukte het bijna altijd om die bocht of sprong goed te nemen. Ons verbeeldingsvermogen is één van de krachtigste sleutels tot succes!

Welke lessen zou jij hier nog aan toe kunnen voegen?


3 opmerkingen:

ICT Differently zei

Mooie parallel met wijze vooronderstellingen uit een goede leerschool

Anoniem zei

Een onbekende snowboarder "modelleren" is niet altijd handig. Zo deed ik wel eens jonge goden van 16 na op mijn plank terwijl mijn 40 jarige lichaam soms waarschuwde voor een verkeerd gemodelleerd geheel. Toch is het goed om soms eens uit je eigen comfort-zone te gaan en eens te "rekken". Wees alleen wel zelf de baas en bepaal hoever het rekken mag gaan.

Anoniem zei

Ben ook net voor het eerst in mijn leven gaan snowboarden met vrienden. In Den Haag. Knap dat mensen dat zo snel kunnen.
Alles is wit en heel snel gaan is makkelijk. Alleen remmen is erg interessant. Ook als ik een kant op wijs en dan een andere kant opga is leuk of als ik op mijn achterbeen leun in plaats van mijn voorbeen....
Dus petje af voor iedereen die kan skieen of snowboarden!
Groet,
Bianca