26 februari 2008

Eckhart's notes

Gelezen en meer dan goedgekeurd: 'Eckhart's notes' van Eckhart Wintzen. Dit informeel en heel grappig geschreven managementboek legt uit hoe Eckhart Wintzen binnen het Nederlandse bedrijf BSO een heel specifieke organisatie gebruikte. In plaats van één groot, hiërarchisch bedrijf te vormen, zorgde Wintzen er namelijk voor dat er allemaal onafhankelijke cellen van maximum 50 personen ontstonden. Een totaal andere manier van werken, die heel succesvol bleek bij BSO.

Wat ik zo leuk en interessant vind aan deze manier van werken, is dat de mens centraal blijft staan. Omdat je in die kleine groepen samenwerkt, wordt je nooit een 'nummer' maar blijf je een mens van vlees en bloed. Een mens met zijn noden, problemen, amobities en talenten.


Toen ik het boek uit had, ontdekte ik dat Marina Noordgraaf ook een (ander) boek over dit type organisatie las en er een hele goeie, visuele presentatie van maakte. En dus verwijs ik jullie met plezier daarnaartoe door voor meer informatie.

4 opmerkingen:

Luc zei

Dag Jef,

Eerst en vooral een gelukkige verjaardag.
Veel groei en bewustzijn ervan toegewenst ... maw veel geluk :-)
Wat zijn je ervaringen trouwens nu je je professioneel meer op de people management kant richt en minder naar de informatica techniek ?

Zoals blijkt uit je blog gaat het hier vooral over het motiveren van werknemers maw ervoor te zorgen dat ze het beste van zichzelf laten zien maw het menselijk kapitaal activeren.

Ik vraag me echter af of de ideeën hierrond nog echt nieuw zijn.
Ik vind ze bijvoorbeeld terug in een boek van 15 jaar geleden
Goldman, S.L., Nagel, R.N. and Price, K., “Agile competitors and virtual organizations. Strategies for enriching the customer.” Wiley, 1994.

Maar als manager komt het er natuurlijk altijd op aan opnieuw de motor ( < Lat movere bewegen -> motivatie) in een volgende versnelling te zetten.
En dat heeft waarschijnlijk minder met informatie dan met verpakking ervan en het aanspreken van gevoelens te maken.

Aan de andere kant vraag ik me soms af of je alle mensen echt zichzelf kunt laten overstijgen.
(Ik zit hier in een groot bedrijf :-)
Laatst had ik een interessante discussie met iemand van Cegeka (Ardatis). Hij geloofde niet erg in Extreme Programming en meende dat het wel eens zo kon zijn dat het grootste Belgische java project (Ventouris) uiteindelijk door tien mensen (in een ploeg van 50) is geschreven na alle refactorings en architectuur aanpassingen.

Wat me ook deed denken aan het boek 'De mythical man month', waar ergens vermeld staat dat een project waarschijnlijk sneller zal verlopen als de 20 beste programmeurs (ondertussen de managers geworden) de 200 bestaande liet vervangen.
Ook wel wat overtrokken natuurlijk, maat de boodschap is duidelijk : versplintering van taken en aanvankelijk minder compentent personeel vraagt meer communicatie en is dus minder productief.

Op lange termijn heb je natuurlijk je werknemers op een hoger niveau getild en daar komt het weer op aan : groei en het bewustzijn ervan.
Maar is dat zo voor iedereen ?

In elk geval nog vele jaren ontwikkeling.

Groeten
Luc

Jef zei

Heel interessante vragen en bedenkingen, Luc. Bedankt!

Anoniem zei

Hallo Luc,

Ik geloof ook dat niet ALLE mensen klaar zijn om "getild" te worden naar een hoger niveau, het zou voor sommigen trouwens mogelijks meer kunnen problemen scheppen dan ze nu hebben. Daar moeten we ons bewust van blijven.
En met dat feit is op zich ook niets mis mee. Iedereen kiest zijn/haar weg en belangrijk is dat de persoon zelf daar zijn/haar eigen verantwoordelijkheid in neemt, maw. neem de gevolgen van je keuze, of je nu wil groeien of als je gewoon liever (even) stilstaat.

Mijn ervaring in een groot bedrijf dat "on the move" is, is dat het nogal eens lastig kan zijn voor mensen die niet meegaan naar "the next level". Er ontstaat een hele neerwaartse spiraal van negativisme, frustratie, stress, burnout, en dat kan op zich wel wat gevolgen hebben voor een bedrijf.
De opdracht voor het management is hier om dit 1. te stoppen en 2. om te buigen naar een positieve kracht. En dat gaat nu eenmaal gepaard met bewustwording en groei van het individu ... of met het vertrek van werknemers die niet meer in een omgeving zitten die bij hen past.

Enjoy your day!
Nadine

Anoniem zei

Met pleziere speur ik bij tijd en wijle in je wepsaait. Eckhart is vorige week overleden wist je dat?

Groetjes,
Frank