21 maart 2007

aan de slag met mind maps

De laatste weken krijg ik regelmatig vragen over mind mapping. Ik ben heel blij met die vragen, want ik vind mind mapping iets enorm krachtigs en gebruik het bijna elke dag om aantekeningen te maken, m'n gedachten te ordenen of een vergadering voor te bereiden. En vandaar dus het idee om jullie via deze post wegwijs te maken in de wereld van het mind mappen...

Het eerste wat ik wil zeggen, is dat Tony Buzan beweert de uitvinder te zijn van deze techniek en dat de naam 'mind map' zijn eigendom is geworden. Omdat ik de techniek graag wat breder bekijk dan enkel de definitie van Buzan, gebruik ik tegenwoordig ook vaak de term geheugenkaarten als ik erover praat.

En verder ga ik niet veel schrijven over geheugenkaarten. In plaats van een saai stuk doorlopende tekst, heb ik een kleurrijke geheugenkaart getekend om jullie te leren wat een geheugenkaart is en hoe je er één maakt. Deze geheugenkaart zou zichzelf moeten verklaren en jullie op weg zetten om jullie eigen geheugenkaarten te gaan tekenen en gebruiken.

De kunst is om er gewoon zelf mee aan de slag te gaan en je creativiteit de vrije loop te laten. Kijk eens rond voor enkele voorbeeldjes en steek daarna zelf de armen uit de mouwen, zou ik zo zeggen. Als er daarbij concrete vragen naar boven komen, aarzel dan niet om ze me te stellen! Veel plezier ermee!

4 opmerkingen:

frank zei

Ik ben jou grootste mindmap fan.
Heb je ook een link naar een goede tool om dit te ondersteunen? Of raad je eerder pen en papier aan?

de balle

Jef zei

Hey Frank,

Ikzelf gebruik meestal pen en papier en soms het programma MindManager om geheugenkaarten te maken, zie http://www.mindjet.com

Het lijkt me ook de moeite om de tool iMindmap eens te testen, zie http://www.imindmap.com

Laat maar weten welk je de beste vindt!

Anoniem zei

Hallo Jef,

Leuk om te lezen. Het woord geheugenkaarten klinkt goed. Ik gebruik sinds kort imindmap van Tony Buzan. Het is niet duur en het grootste voordeel vind ik dat je de takken volledig kan buigen! Dat heb ik bij nog geen enkel ander programma gezien.

Er is inmiddels ook een Nederlandse distributeur: www.imindmap.nl

Groetjes,

Maria

Ruud zei

Hoi,

Inmiddels is iMindMap ook in Nederland vertegenwoordigd:

www.imindmap.nl

Binnekort komt versie 3.0 uit en de mogelijkheden daarvan zijn enorm!
De snelheid is toegenomen, er zijn veel im- en exportmogelijkheden, projectmogelijkheiden en zelfs de mogelijkheid om je eigen tutorial te maken.

Kijk zelf maar eens op de website naar de opsomming van de nieuwe mogelijkheden.