11 mei 2008

presenteer zoals Steve Jobs

Als je beter wil worden in het praten en presenteren voor publiek, dan is deze video zeker de moeite waard om te bekijken.



Aan de hand van fragmenten uit shows van Steve Jobs wordt aangetoond dat de volgende zaken heel belangrijk zijn tijdens een presentatie:

  • Stel een duidelijk doel. Begin je presentatie door op een duidelijke en inspirerende manier weer te geven wat je publiek te horen zal krijgen. Zorg dat je publiek direct weet wat er te 'winnen' valt door naar deze presentatie te luisteren.
  • Leg de opbouw van je presentatie uit. Maak duidelijk uit welke delen je praatje zal bestaan en zorg dat je tijdens de presentatie ook goed aangeeft waar je zit in het geheel. Maak het voor je luisteraars makkelijk om je verhaal te volgen.
  • Enthousiasmeer je publiek. Doe dat door zelf je enthousiasme en passie te tonen. Bezorg je publiek een 'ervaring' in plaats van louter informatie. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat cijfers en data die je meegeeft een betekenis krijgen voor de luisteraar.
  • Maak je presentatie simpel en visueel. Gebruik alleen die woorden op je slides die echt nodig zijn. Maak veel gebruik van de kracht van foto's, schema's en tekeningen.
  • Bouw op naar een climax. Zorg dat heel je presentatie opbouwt naar één memorabel moment, waar de essentie van je boodschap in zit.
  • Oefen, oefen, oefen. Bereid je presentatie heel goed voor. Daarbij hoef je zeker niet alles letterlijk vanbuiten te leren. Zorg dat door het vele oefenen en herhalen je presentatie spontaan overkomt.

1 opmerking:

Henri Menheere zei

Done that - been there ... and it works! Echt waar :-)

Probleem is vaak dat men de tijd niet neemt op dit soort dingen onder de knie te krijgen - zeer jammer want zo communiceer je bijna niks (dwaze, droge monoloog in tegenstelling tot een goed opgebouwde speech/training)