23 november 2006

de zakenman en de visser

Een mooi verhaal (met een nog mooiere boodschap) dat ik op de blog van Emiel Eekhoorn tegenkwam... Veel plezier ermee!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Jef,

Dat is inderdaad een mooi verhaal. Alleen is het jammer dat de zakenman negatief wordt afgebeeld. Hij leeft in een andere wereld. Als hij uit Europa zou komen zou hij heel erg lastig zijn geld kunnen verdienen met het vangen van vis. Hij zou dan waarschijnlijk buiten de maatschappij moeten staan (vooral als hij alleen vis wil vangen voor zijn familie en zichzelf) Er zouden veel regels zijn die het hem moeilijk maken. Daarnaast is onze maatschappij heel anders ingedeeld en zijn er andere 'onleesbare' regels die niet vergelijkbaar zijn met de cultuur waar de visser vandaan komt. De zakenman is daar ook misschien wel met zijn familie om zijn batterij op te laden na een jaar hard werken. Dat is een goed teken, want hij is tenminste op vakantie. Het is inspirerend en we kunnen er van leren maar het is daarbij waarschijnlijk niet nodig om daarbij ook de levensstijl van de zakenman af te keuren. Er zijn allerlei variabelen in een cultuur die er voor zorgen dat we ons op een bepaalde aangepaste manier gedragen. Dit is niet noodzakelijk beter of slechter maar heeft een andere oorzaak. De zakenman kan ook heel spiritueel zijn. Ook 'deze tijden' of kerstmis is niet noodzakelijk een betere of slechtere tijd dan een andere tijd waar impliciet een vergelijking mee wordt gemaakt. Ook al wordt dat wel zo geprojecteerd in de media. De zakenman projecteert in het verhaal wel zijn idee van ‘welzijn’ op de visser, maar dat hoeft niet te betekenen dat hij geen inzicht heeft. Het is verbazingwekkend om te zien hoe vaak wij vergelijkingen maken waarbij we alleen maar naar een klein gedeelte van het totale beeld kijken. Het is jammer want waarschijnlijk verdienen we allemaal even veel respect.

Jef zei

beste anonymous,

Eerst en vooral bedankt voor je reactie, ze stemt terecht tot nadenken!

Ik had persoonlijk het verhaal niet zo geïnterpreteerd dat de zakenman er 'negatief' uitkwam. Voor mij was het verhaal een mooie metafoor voor het feit dat iedereen zijn eigen manier heeft om gelukkig te zijn. En dat veel geld verdienen niet voor iedereen de manier is om gelukkig te zijn (hoewel ons dat door de huidige maatschappij wel vaak zo voorgeschoteld wordt, vind ik).
Het verhaal vertelt in mijn ogen dat je zelf op zoek moet gaan naar wat jij nodig hebt om gelukkig te worden.

Ik besef door jouw reactie dat je het verhaal ook anders kan interpreteren en dat de zakenman er dan als de 'slechterik' uitkomt. Maar dat was in ieder geval niet mijn intentie/boodschap met dit verhaal. Mijn excuses dat ik dat niet duidelijk genoeg formuleerde.

Ik wens u dan ook net zoveel vis toe als u zelf wilt en nodig hebt!

Groeten, Jef

Karen zei

Hallo,

Ik heb het verhaal ook gelezen en ik vind ook dat de zakenman er negatief uitkomt.
In dit soort van 'moraalverhaal' hoort dit echter zo, anders komt de boodschap er niet uit.
De boodschap is volgens mij niet dat 'de zakenman' (of tenminste toch de elementen die we ons hierbij voorstellen)slecht is, maar wel dat de zakenman 'uitdagingen' en 'valkuilen' heeft en dat hij hiervoor zijn tegenpool 'de visser' kan gebruiken om hieraan te werken.
Ik ben 2 maanden in Argentinië geweest. Ik wil helemaal niet zeggen dat de cultuur en leefgewoontes daar zonder meer beter zijn dan hier. Maar het vlak van omgaan met stress, druk, werk en dergelijke kan het Westen af en toe iets van hen leren. Zij, op hun manier, kunnen op bepaalde vlakken ook elementen van ons leren. Interculturele ontmoeting ... ja, ja!

Dit verhaal benadrukt volgens mij één van deze elementen die de ene partij (de zakenman) van de andere partij (de visser) zou kunnen leren. Er kan evengoed een tweede verhaal geschreven worden waarin de de zakenman een uitdaging aan de visser toont!

Zo leren we van elkaar, zo vullen we elkaar aan!

Anoniem zei

Beste Jef,

Dank je wel. Karin, helemaal met je eens.

Ja, én het is mooi dat de zakenman de dialoog aangaat, want daar ligt vaak de kracht als we iets proberen te begrijpen. Het gaat inderdaad niet over goed of slecht maar over 'anders'. Het verhaal is een mooie metafoor voor het anders zien van dingen. Als we beginnen met onszelf respectvol te benaderen dan is op de lange termijn de kans om de ander met respect te blijven zien veel groter.

Anoniem zei

Had het verhaal al als mop horen vertellen, maar dan in een pater - neger versie ...
Is dat niet pas racistisch (voor de pater dan :-)

Anoniem zei

hoi hoi,

Ik vind het ook een verhaal waar je effe stil van wordt. Volgens mij maakt het nie uit of het nu tussen een visser en een zakenman gaat of tussen twee zakenmannen/vrouwen. In mijn ogen draait het om onze HEB-cultuur. Zonder te weten waarom je al dat geld wilt verdienen er zoveel mogelijk van willen en al je tijd daaraan geven. Zelf werk ik in een commerciële winkel en vraag ik me dikwijls af als ik al die mensen met massa's boeken, dvd's en andere zaken aan de kassa zie staan: Wanneer hebben die mensen de tijd om alles wat ze kopen te bekijken/gebruiken/lezen? Genieten we van de dingen die we kopen of is het om te showen naar de buitenwereld toe? is het een manier om te tonen dat we elkaar graag zien: luxeartikelen voor elkaar kopen? Brengen we nog veel tijd samen door? aan die kassa's dan, is het soms pijnlijk om te zien dat mensen drummen idpv een praatje met elkaar te maken. we staren voor ons uit. zeker in deze drukke donkere decembermaand is het leukste cadeau wat we onder de kerstboom kunnen leggen een kus, knuffel, een goed gesprek en de dingen die we doen met heel ons hart doen!
Misschien (voor mezelf dan) 1 van de goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Liefs, Mie