29 januari 2009

Als je gelukkig wil zijn...

Vandaag botste ik 'toevallig' weeral op een definitie van geluk die de moeite is om eens over na te denken.



En dan kwam ik ook nog dit Chinese verhaaltje tegen:

Als je gelukkig wilt zijn voor een uur, doe dan een dutje.
Als je gelukkig wilt zijn voor een dag, ga dan vissen.
Als je gelukkig wilt zijn voor een maand, ga dan trouwen.
Als je gelukkig wilt zijn voor een jaar, erf dan een fortuin.
Als je gelukkig wilt zijn voor een heel leven, beteken dan iets voor anderen.

28 januari 2009

lessen in gelukkig zijn

We haalden op deze blog eerder al enkele definities van geluk aan. Hier kwam ik vandaag nog een andere mooie definitie van geluk tegen.

Denk jij dat je kan leren om gelukkig te zijn?

Ik denk van wel. En blijkbaar ben ik niet de enige. Een Nederlandse leerkracht biologie besliste namelijk om haar leerlingen les te gaan geven over 'gelukkig zijn'. Ze heeft het in haar lessen onder meer over jezelf en anderen leren waarderen. Ik ben heel blij met dit initiatief en hoop dat er nog veel scholen en leerkrachten dit voorbeeld volgen! Als ik lessen 'gelukkig zijn' zou organiseren, zou ik er zeker de volgende ingrediënten instoppen: Wat zou voor jou nog aan bod moeten komen in lessen rond gelukkig zijn? Wat maakt jou gelukkig?

24 januari 2009

weet jij wat je écht belangrijk vindt in het leven?

Dat ik de laatste tijd niet veel geblogd heb, wil niet zeggen dat ik me heb verveeld... integendeel. Eén van de dingen waarmee ik de laatste weken bezig ben geweest, is het volgen van de (voorlopig nog) gratis e-coaching over persoonlijk leiderschap die een bevriend collega-coach aabiedt. Door middel van wekelijkse opdrachten ging ik op zoek naar welke de belangrijkste waarden zijn voor mij.

Hoewel deze oefening in het begin niet zo 'vernieuwend' leek omdat ik al eerder met mijn persoonlijke waarden en overtuigingen gewerkt had, hebben de opdrachten me toch heel veel bijgebracht. Ze verplichtten me om even écht stil te staan en bezig te zijn met wie ik ben en ook met hoe ik op mijn omgeving overkom. En dat is tegelijk heel leuk, een be
etje confronterend en vooral heel zinvol. Ik weet nu een stuk beter wat ik belangrijk vind in mijn relaties, werk, hobbies en andere bezigheden wat me toelaat al deze dingen nog beter op elkaar af te stemmen.



Het voorlopig resultaat hiervan kunnen jullie hierboven zien in de visuele samenvatting van mijn belangrijkste waarden in het leven. Hoe groter het woord, hoe belangijker de waarde. De volgende stap in de e-coaching is op basis van deze waarden mijn persoonlijke missie te formuleren. Ik ben benieuwd!

Welke zijn voor jou de belangrijkste waarden in je leven?

Schrijf je hier in voor de e-coaching 'persoonlijk leiderschap' als je de vraag hierboven voor jezelf wilt leren beantwoorden.

02 januari 2009

een liefdesbrief voor het nieuwe jaar


Stel je even voor dat je een nieuwjaarsbrief zou schrijven. Niet één voor de oma of opa, maar eentje voor jezelf. Als het ware een liefdesbrief aan je eigen leven... Waarin je alles beschrijft waarvoor je dankbaar bent. En alles wat je jezelf toewenst in het nieuwe jaar.


Wat zou er dan allemaal in jouw brief staan?

Neem de mooie woorden uit je brief mee in 2009 en maak ze waar! Want je verdient het!