19 juli 2008

hoeveel dingen kan jij tegelijkertijd?


Wisten jullie dat wij maar een 7-tal zaken tegelijk in onze bewuste aandacht kunnen houden? Als je wil ervaren wat ik eigenlijk bedoel, doe dan even de volgende dingen terwijl je gewoon blijft staan of zitten zoals je nu staat of zit:
  1. Voel hoe je zitvlak de stoel waarop je zit raakt (of je voeten de grond moest je rechtstaan).
  2. Voel dan ook eens hoe je t-shirt of trui aanvoelt rond je schouders of armen.
  3. Kijk daarbij naar je scherm en hoe deze letters daarop verschijnen.
  4. Kijk in je ooghoeken ook naar de kleuren en vormen die je (misschien wazig) voor je ziet boven en naast je scherm.
  5. Luister ook naar de geluiden rondom jou, muziek, stemmen, je eigen ademhaling
  6. Ruik of er je een specifieke geur opvalt. Misschien eten dat op het vuur staat, of bloemen op de tafel.
  7. Voel of je het warm of koud hebt, en hoe de lucht in de kamer op je huid aanvoelt.
De meesten onder jullie zullen zich bij de laatste stappen in deze oefening niet meer bewust zijn van hun zitvlak op de stoel of hun trui rond hun schouders. En dat komt simpelweg omdat we op elk moment maximaal tussen de 5 en de 9 dingen tegelijkertijd in onze bewuste aandacht hebben. Gemiddeld 7 dus, en daarom wordt soms van de 7 ± 2 regel gesproken.

Als je daarbij bedenkt dat er voortdurend honderden dingen tegelijk rondom ons zijn die we zouden kunnen waarnemen, besef je dat we op elk moment maar een fractie van de werkelijkheid bewust in ons opnemen. En omdat ieder van ons zijn bewustzijn op een andere manier op de wereld rondom ons richt, hebben we dus elk een eigen, persoonlijk model van de wereld. En dat is iets heel belangrijks om te beseffen.

De 7 ± 2 regel verklaart bijvoorbeeld grotendeels waarom we vaak een bepaalde situatie helemaal anders ervaren en interpreteren dan iemand anders. Of waarom ons bepaalde dingen niet opgevallen zijn die iemand anders wel gezien of gehoord had. Het is ook een deel van de verklaring waarom de efficientste teams uit maximaal een 7-tal personen bestaan. Of waarom het in een groep van 5 tot 7 personen nog makkelijk lukt om samen één gesprek te voeren, terwijl in groepen van meer dan 7 mensen heel makkelijk verschillende gesprekken ontstaan. Let hier maar eens op als je nog eens met een hoop vrienden op restaurant zit.

Het is heel leuk en ook zinnig om bewust te experimenteren met de 7 ± 2 regel en te ontdekken hoe jij naar de wereld kijkt. Sta eens enkele dagen lang stil bij de dingen waarvan je je bewust bent.

Kijk jij vooral om je heen, of let je heel goed op de geluiden rondom jou? Ben je je bewust van hoe je iegen lichaam aanvoelt, of is je aandacht vooral naar buiten toe gericht?

17 juli 2008

maar 4 uur werken en toch veel verdienen?

Ik heb de laatste tijd weinig geschreven (zeker op deze blog) maar wel veel gelezen. Het laatste boek dat ik las en heel boeiend vond, is 'The 4-hour workweek' van Timothy Ferriss. De auteur beschrijft in dit boek enkele eenvoudige principes om veel minder te werken en toch meer te verdienen.

Kort samengevat moet je de 80/20 regel gebruiken om je op die 20% van je werk te concentreren die je het meest opbrengt. Verder kan een virtuele assistent je helpen om veel werk sneller en goedkoper gedaan te krijgen. Ervoor zorgen dat je passieve inkomsten genereert samen met minder fysiek aanwezig zijn op je werk (en toch je werk gedaan krijgen) zorgen ervoor dat je alle vrijheid krijgt die je wil.

Een belangrijke kanttekening die ik wil maken, is dat de theorie uit dit boek niet voor iedereen zal opgaan volgens mij. De werkwijze van Ferriss vereist een bepaalde manier van in het leven staan die voor sommigen onder ons zal conflicteren met hun belangrijke waarden in het leven. En dan zal je op zoek moeten gaan naar een alternatieve manier om hetzelfde doel te bereiken.

Ook moet je het verhaal met een korreltje zout nemen en vanuit de Amerkaanse normen vertalen naar onze Europese waarden. Maar toch is het boek de moeite van het lezen waard.

Je moet natuurlijk veel meer doen dan alleen dit boek lezen om alle rijkdom en vrijheid te creëren die je zou willen. Maar het boek is een goeie eerste stap omdat het je confronteert met enkele sterke, onbewuste en beperkende overtuigingen die ons tegenhouden om voor onze dromen te vechten. En het geeft enkele concrete tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan.

Welke 5 dingen zou jij willen doen of hebben moest niets jou in de weg staan? En wat houdt je op dit moment daarin tegen?