30 april 2008

de kip of het ei: gedachten of gevoelens

Wat vond jij van mijn artikeltje over hoe onze gedachten onze emoties bepalen? Verschillenden van jullie lieten me weten het niet helemaal met me eens te zijn. En dan meerbepaald over de volgorde waarin gedachten en gevoelens elkaar beïnvloeden.

Zijn het nu onze gedachten die onze gevoelens bepalen of is het omgekeerd? Hoewel ik eerder schreef dat het meestal onze gedachten zijn die bepaalde gevoelens opwekken, besef ik nu dat ik daar te snel door de bocht ging. Door jullie reacties en na enkele interessante gesprekken hierover, leerde ik dat het voor bepaalde mensen of in bepaalde situaties evengoed andersom kan zijn.



En dus is dit een meer correcte versie van de tekening die ik eerder maakte. Afhankelijk van persoon en context ontstaan er in eerste instantie ofwel gedachten ofwel gevoelens, en hebben die dan weer respectievelijk gevoelens of gedachten tot gevolg. Er ontstaat een wisselwerking tussen gedachten en gevoelens waarbij heel vaak negatieve gedachten en gevoelens elkaar versterken. Soms ontstaat zo zelfs een negatieve spiraal die heel moeilijk terug te doorbreken is.

Of nu de gedachten of de gevoelens er eerst zijn, het blijft belangrijk om je bewust te worden van die gedachten en gevoelens. Want pas dan kan je ze beginnen veranderen. Ik vertelde eerder al dat je bijvoorbeeld de RET methode kan gebruiken om je bewust te worden van je gedachten. Welke tips zou jij iemand geven die zich bewuster wil worden van zijn gevoelens?

26 april 2008

een waardevolle definitie van geluk

Omdat we hier al eerder definities van geluk verzamelden, ga ik jullie ook de volgende niet onthouden:
“Happiness is that state of consciousness which proceeds from the achievement of one’s values.”
Deze definitie van geluk komt van Ayn Rand en zegt dat geluk die bepaalde staat van bewustzijn is die we bereiken als we onze waarden vervullen. En dus dwingt deze definitie ons om na te denken over welke waarden we in ons eigen leven belangrijk vinden.

Welke zijn de belangrijkste waarden in jouw leven?

Om je te helpen deze vraag te beantwoorden, zou je even op deze website kunnen kijken. Daarop wordt je namelijk begeleid om jouw persoonlijke missie in dit leven te bepalen. En de eerste stap uit dat proces is het onderzoeken van de waarden in je leven. Door met jouw persoonlijke 'energiewoorden' te experimenteren, kan je meer inzicht krijgen in de waarden die jou nauw aan het hart liggen.

Veel plezier ermee!

16 april 2008

coach jezelf naar betere resultaten

In welke logische volgorde zou jij deze 5 woorden zetten?

Trouwe lezers van deze blog herinneren zich waarschijnlijk
deze en deze post waarin ik al vertelde dat het heel vaak onze gedachten zijn die onze gevoelens bepalen. En het zijn onze gedachten en vooral die gevoelens die ons tot bepaald gedrag aanzetten. En we weten allemaal dat ons gedrag bepaalt wat er met ons en dus met ons leven gebeurt.


En zo is de cirkel weer rond. Want eigenlijk zou je het resultaat uit de tekening hierboven kunnen gelijkstellen aan een nieuwe situatie. En dan begint het proces opnieuw.


De reden dat ik hierop terugkom, is omdat ik
deze interessante blogpost tegenkwam. Het is vooral interessant voor mensen die zichzelf beter willen leren begrijpen en die zichzelf tot betere resultaten willen coachen. Pamela Slim geeft in het artikel namelijk een aantal mooie voorbeelden van welke vragen je jezelf kan stellen en hoe het bovenstaand model je kan helpen je gedachten te veranderen. En dus ook je leven.

Welke gedachten houden jou nog tegen om hiermee aan de slag te gaan?

09 april 2008

loop jezelf niet voorbij


"Zolang je jezelf tegenkomt, loop je jezelf niet voorbij."

Mooie spreuk, vind ik. En hij doet me ook denken aan de post over waarom je best niet teveel achterom kijkt. Want als je teveel achterom kijkt, zul je jezelf nooit tegenkomen.

Wanneer ben jij jezelf voor het laatst tegengekomen?

06 april 2008

nog een geluksdefinitie


We haalden op deze blog al eerder enkele definities van geluk aan. In de bovenstaande definitie kan ik me ook vinden, dus voeg ik ze bij deze toe aan ons lijstje.

03 april 2008

8 sleutels tot succes

Wat zou jij antwoorden als een kind jou zou vragen wat het moet doen om succesvol te zijn?
Wel,
Richard St. John wist niet wat te zeggen toen hij die vraag kreeg en startte daarom een onderzoek naar de oorzaken van succes. In deze video, die trouwens maar 3 minuutjes duurt, legt hij op een onderhoudende manier uit wat volgens hem de 8 oorzaken van succes zijn. Zeker het bekijken waard!

Welke van deze 8 zaken zou jij wat meer willen inzetten om
je doelen te bereiken en succesvol te zijn?