29 maart 2008

het maakt niet uit...

Het maakt me niet uit wat je doet voor de kost. Ik wil weten wat je diepste verlangen is. Ik wil weten of je durft te dromen dat jouw verlangen werkelijkheid wordt.

Het maakt me niet uit hou oud je bent. Ik wil weten of je het risico durft te lopen om voor idioot versleten te worden omdat je altijd op zoek bent naar liefde, naar een droom of naar een vol en avontuurlijk leven.

Het maakt me niet uit wat je sterrenbeeld is. Ik wil weten of je contat kunt maken met je diepste verdriet. Ik wil weten of je je afgesloten hebt als een oester, uit angst voor nog meer pijn. Ik wil weten of je de pijn, of het jouw pijn is of de mijne, kunt uithouden, zonder de pijn te verbergen, te verdoezelen of het zogenaamd op te lossen. Ik wil weten of je blijdschap en vreugde, of het de jouwe is of de mijne, kunt verdragen. Ik wil weten of je zo wild kunt dansen dat je er van top tot teen extatisch van wordt, zonder geplaagd te worden door het idee dat je voorzichtig moet zijn, of je bewust moet zijn van door mensen bedachte opmerkingen.

Het maakt me niet uit of je verhalen waar zijn. Ik wil weten of je een ander teleur durft te stellen omdat je eerlijk tegen jezelf bent. Ik wil weten of je het aankunt om voor verrader uitgemaakt te worden omdat je je eigen ziel niet verraadt. Ik wil weten of je trouw kunt zijn en daarom betrouwbaar. Ik wil weten of je de bron van je leven kunt herkennen aan de rand van een meer en of je durft te schreeuwen naar de zilveren maan.

Het maakt me niet uit waar je woont. Het maakt me niet uit hoeveel geld je hebt. Ik wil weten of je na een nacht van diep verdriet en wanhoop en van pijn tot in je botten, nog steeds kunt opstaan en doen voor de ander mensen wat je moet doen.


Het maakt me niet uit wie je kennissen zijn, of op wat voor manier je hier terechtgekomen bent. Ik wil weten of je samen met mij door het vuur wilt gaan zonder angst en zonder terug te deinzen.


Het maakt me niet uit met wie of wat je hebt gestudeerd. Ik wil weten hoe je jezelf staande houdt wanneer je wereld instort. Ik wil weten of je alleen kunt zijn met jezelf en of je kunt houden van jezelf in lege momenten.


Ik was oprecht geraakt toen ik deze tekst gisteren las en kon het niet laten om hem met jullie te delen. Je raad ook nooit dat deze tekst komt uit een boek over projectmanagement. Maar niet uit zomaar een saai en theoretisch boek over projectmanagement. Nee, uit een modern en verfrissend sprookje over prinses Marenne, Otto de Graaf en een blauwe kikker. Een heel leeriijk sprookje over hoe waarden als schoonheid, vertrouwen, energie, inspiratie en jezelf zijn in projectmanagement kunnen passen. En hoe ze voor nog betere projecten zorgen.

Geïnteresseerd in het verhaal van prinses Marenne? Lees dan 'De kleine prinses' van Mulder en Wijnstra. Een must voor iedere projectmanager die van zichzelf houdt.

27 maart 2008

éénrichtingsverkeer of niet?

Toen ik daarnet in de trein naar huis zat, schalde zoals elke dag de stem van de conducteur door de luidsprekers om het volgende station aan te kondigen. Toen het jongetje op de bank voor mij (ik schat hem 5 of 6 jaar) dat hoorde, stond hij spontaan recht. Hij liep tot bij de luidspreker en begon door de luidspreker met de conducteur te babbelen. Hij vroeg aan de conducteur dingen als: "Hoe is het met jou, conducteur?" en "Welk is het volgende station?" Jammer genoeg kon de luidspreker hem niet van antwoorden voorzien.

Het was niet alleen een vertederende en grappige situatie, maar ook een leerrijke. Want zo'n jong kind accepteert niet zomaar éénrichtingsverkeer en stelt zonder blikken of blozen de vragen die het wil stellen. En daar kunnen wij volwassenen iets van leren.


Hoe vaak gaan wij niet onterecht uit van éénrichtingsverkeer als we communiceren? Bijvoorbeeld in relaties tussen onszelf als werknemer en het management? Zijn we wel zeker dat onze baas of het management écht geen boodschap heeft aan onze vragen of opmerkingen? Of slikken we die telkens weer in simpelweg omdat dat zo 'hoort'?

26 maart 2008

4 vragen om gedachten te veranderen

Ondertussen weten jullie dat onze gedachten een enorme impact hebben op ons gevoel en ons gedrag. De RET methode die we in de vorige post bespraken, is natuurlijk niet de enige manier om beperkende gedachten te veranderen in constructieve gedachten.

De vrij bekende techniek 'Het werk' van Katie Byron heeft eigenlijk net hetzelfde doel. Katie stelt in haar theorie dat je op elke gedachte de volgende 4 vragen zou kunnen loslaten om te onderzoeken of die gedachte je beperkt:
  1. Is wat ik denk waar?
  2. Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is?
  3. Wat gebeurt er (met mij) wanneer ik die gedachte denk?
  4. Wie zou ik zijn zonder die gedachte?
Het zijn 4 heel eenvoudige vragen, maar je zal schrikken van de impact die ze hebben als je ze over een aantal steeds terugkomende gedachten eerlijk durft te beantwoorden. Probeer het maar eens!

Als het antwoord op de vierde vraag je bevalt, kan je je beperkende gedachte 'omdraaien'.
Hier staat uitgelegd hoe je dat kan doen. Op diezelfde pagina vind je ook nog wat meer informatie over de 4 vragen zelf en over hoe je je eigen beperkende gedachten kunt identificeren.

Welke gedachten die je regelmatig hebt zou jij eens aan deze techniek kunnen onderwerpen?

23 maart 2008

nieuwe gedachten met RET...

Wie nog wat meer wil weten over hoe gedachten onze gevoelens bepalen, kan ik het boek 'Beren op de weg, spinsels in je hoofd' van Theo Ijzermans en Coen Dirkx aanraden.

Dit is een dun en heel eenvoudig boekje dat uitlegt hoe
Rationele Effectiviteits Training (RET) je kan helpen om beperkende gedachten op te merken en stap voor stap te vervangen door meer constructieve gedachten.

RET gaat uit van een eenvoudig model dat ze het ABC-model noemden. En die ABC staat voor:

  • Activating event. De fysieke gebeurtenis die plaatsheeft en die de trigger is voor bepaalde beperkende gedachten. In het voorbeeld uit de vorige post is dit het feit dat Karel een presentatie moet geven.
  • Beliefs. De ideeën en gedachten die opkomen als gevolg van een bepaalde gebeurtenis. In ons voorbeeld waren dit Karels gedachten over de reacties van de klant en van zijn collega’s.
  • Conclusion. Het gevolg van die gedachten, wat vaak gevoelens en gedrag zijn. In het voorbeeld was dat het onzeker en gespannen gevoel van Karel.

Een heel eenvoudig model dat we in de vorige post eigenlijk al gebruikten zonder het zo te noemen. Vanuit dit model voorziet RET een 8-stappenplan om die negatieve gedachten om te zetten in een positief gevoel.

Voor meer informatie over die 8 stappen, verwijs ik je graag door naar het boekje of naar
deze website, waar alles netjes uitgelegd wordt.

Veel plezier ermee. En vergeet niet: gedachten zijn krachten.

20 maart 2008

Waar komen slechte gevoelens vandaan?

Wat denken jullie van volgende situatie?
Karel moet straks op een vergadering een belangrijk project voorstellen aan een klant. Hij is heel onzeker en gespannen. De gedachten die door zijn hoofd schieten, zijn de volgende: “Die klant gaat mijn voorstel echt niet goed vinden. Hij gaat me overdonderen met zijn argumenten en het project gaat worden afgewezen. Het zal een totale afgang zijn en al mijn collega’s zullen me daardoor een nietsnut vinden. Ik ben echt een mislukkeling.”
Herkenbaar, niet?

Wat gebeurt er hier? Op het eerste zicht zou je kunnen zeggen dat Karel zich onzeker en gespannen voelt omdat hij een project moet voorstellen aan een klant.


Als we wat dieper kijken, zien we dat het voorstellen van dat project niet de oorzaak is van Karels negatieve gevoel, maar dat de gedachten die Karel heeft voor dat gevoel zorgen. Het is de subjectieve interpretatie die Karel van de gebeurtenis maakt (zijn gedachten erover dus), die voor zijn negatief gevoel zorgt.


Waarop baseert Karel zich om te besluiten dat die klant zijn project zal afwijzen? En waarom zouden zijn collega’s hem een nietsnut vinden moest dat project toch afgewezen worden? Dit zijn ongegronde conclusies die Karel op voorhand al maakt en die ervoor zorgen dat hij zich slecht voelt over die presentatie.

Heel vaak hebben wij allemaal zulke ongefundeerde, harde en veroordelende gedachten ten opzichte van onszelf. En bezorgen die gedachten ons een slecht gevoel. In veel gevallen zijn we ons niet eens bewust van deze gedachten, laat staan dat we ons bewust zijn van het effect van onze gedachten op onze gemoedstoestand en de manier waarop we onze dag beleven.


Nu is het heel moeilijk om zulke, vaak hardnekkige, gedachten zomaar te veranderen. Daar heb ik jammer genoeg geen wondermiddel voor. Wat ik jullie wel kan aanbevelen, is om te proberen om je in stresserende of negatieve situaties bewust te worden van je gedachten. Want bewustzijn is altijd de eerste stap naar verandering toe.


Stel jezelf dus de vraag: “Wat denk ik precies? ” als je jezelf niet goed voelt. En probeer dan die gedachten aan een objectief onderzoek te onderwerpen. Welke gedachten zijn wilde veronderstellingen en wat zijn de feiten? Op die manier ontkracht je gedachten die onterecht negatief zijn en maak je ruimte voor meer constructieve en positieve gedachten.


Geef het eens een kans, zou ik zo zeggen. Of ben jij iemand die dat toch nooit zal kunnen en die gedoemd is een mislukkeling te blijven? ;-)

04 maart 2008

Waarom je best niet te veel achterom kijkt

Onlangs stond er op m’n scheurkalender de volgende uitspraak: “Als je voortdurend achterom kijkt, zal je regelmatig struikelen.”

Nu kan je dat naast letterlijk natuurlijk ook figuurlijk bekijken. En dan zou achteromkijken één van de volgende zaken kunnen betekenen:
  • “Vroeger was het allemaal beter.” Krampachtig vasthouden aan oude, vastgeroeste gewoontes en niets nieuws durven proberen.
  • “Had ik maar zus of zo gedaan.” Blijven nadenken en piekeren over iets wat gebeurde, zonder met die gedachten iets constructiefs te doen. Of je veel te lang schuldig blijven voelen over keuzes die je maakte.
  • “Ja, maar...” en “Nee, want...” Overal enkel en alleen de nadelen en risico’s in zoeken en nergens écht voor durven gaan.

En wat kan je doen in plaats van achterom kijken? Inderdaad, vooruit kijken. In de bovenstaande gevallen zou vooruit kijken het volgende kunnen betekenen:
  • “Dat wil ik wel eens proberen.” Wees nieuwsgierig en durf nieuwe dingen te proberen. Evalueer achteraf en combineer de goeie aspecten uit je nieuwe ervaring met wat je vroeger al kende en deed.
  • “Ik maakte op dat moment de beste keuze” Dit is zelfs één van de uitgangspunten van NLP. Vergeef jezelf en trek je lessen uit wat er gebeurde. Laat het daarna los en kijk naar de toekomst.
  • “Wat voor positiefs kan het me opleveren?” Stel jezelf voor wat het ideale scenario zou zijn wat je daarmee zou kunnen bereiken. Stel jezelf doelen en werk daar naartoe.
Wat zijn voor jou nog manieren om niet langer achterom te kijken?

01 maart 2008

enkele kinderlijke tips...

Ik kreeg interessante feedback op de post over het kind in ons. Ga zeker de reacties daarop eens even lezen!


Een belangrijke vraag vanuit die reacties is hoe je dat kind in jezelf terugvindt. Wel, hier alvast enkele dingen uit m'n eigen leven waaraan ik denk:
  • Ik kreeg deze week nog jongleerkegels van m'n vriendin. En dus vliegen er elke avond kegels in allerlei richtingen door onze woonkamer als ik aan het oefenen ben.
  • Maak zelf kaartjes voor verjaardagen, kerst, ... Het moet niet altijd netjes en professioneel zijn, als het maar persoonlijk en creatief is. Je kan ook andere dingen knutselen. Wat bijvoorbeeld nog op ons ideeënlijstje staat, is zelf een dromenvanger te maken.
  • Je kan themadagen verzinnen. Spreek met je partner of gezin een thema af voor een bepaalde dag. Zo hadden wij op onze vorige vakantie een 'foute-spreekwoorden-dag' en een 'opschep-dag'. Gegarandeerd creatief en grappig!
  • Speel spelletjes. Hoe lang is het geleden dat je nog eens een gezelschapsspel speelde? Of speel af en toe eens een computerspel. Of verzin andere spelletjes. Zo verdienen wij als we in de auto zitten een punt voor elke Renault Kangoo die we zien rijden. En een gele is 5 punten waard. Waarom? Zomaar.
  • Verzin creatieve opdrachten bij speciale gelegenheden. Een zoektocht, quiz of bosspel op een verjaardagsfeestje bijvoorbeeld.
  • Zoek een creatieve uitlaatklep zoals tekenen, dansen, schrijven, muziek maken, .. Het maakt niet uit dat je dat nog nooit deed of niet goed kan, je doet het enkel voor je eigen plezier. En voor het kind in jou.
Wat zijn jullie ideeën om het kind in jezelf niet te verliezen? Deel ze met ons in een reactie op deze post. Alvast bedankt!