31 januari 2008

twee verhalen tegen bedplassen

Nog anderhalve keer slapen en dan vertrekken we richting Zwitserland voor een week vol sneeuwplezier! Benieuwd of ik ook deze keer enkele wijze lessen kan trekken uit m'n snowboard-avonturen... ;-)

Voor ik jullie en de blogosfeer een week in de steek laat, geef ik julie nog graag twee verhaaltjes mee. Maar niet zomaar twee verhaaltjes, nee. Het zijn twee hele simpele maar krachtige verhaaltjes die ons nog eens leren wat de kracht van een metafoor kan zijn. Of hoe een vertelseltje iemand van bedplassen af kan helpen. Lees het eerste verhaal hier en het tweede hier. (bron: het IEP centrum)

En om deze post af te sluiten, neem ik
het stokje van Frank aan en vertel ik jullie op mijn beurt naar welke muziek ik luister terwijl ik aan het werken ben. Dat zijn onder andere:

- Milow (nieuwe CD morgen uit!)
- Mum
- Anthony and the Johnsons
- Sigur Ros

24 januari 2008

een bio-energetische definitie van geluk


Het boek waar ik het in mijn vorige post over had, bevat trouwens ook een interesante definitie van geluk:
“Geluk is het bewustzijn van groei.”
Ik kan er zelf nog niet uit of ik me helemaal kan vinden in deze stelling, maar ze is zeker de moeite waard om eens over te filosoferen. Als je nog andere mogelijke definities van geluk kent, laat maar weten!

22 januari 2008

de boodschap van spanning in je lijf

Herinneren jullie je nog dat ik bij de kapper zat en mij niet kon ontspannen? En dat ik telkens opnieuw en onbewust bepaalde spieren opspande?

Wel, ik moest terugdenken aan die situatie toen ik in een boek over bio-energetica aan het bladeren was en de volgende passage tegenkwam:

“...waarin melding gemaakt werd van de functionele identiteit van iemands karakter met zijn lichamelijke houding of musculair pantser. De term pantser verwijst naar het totale patroon van chronische spiercontracties in het lichaam. Ze worden omschreven als een wapen omdat ze een individu helpen beschermen tegen pijnlijke en dreigende emotionele ervaringen. Ze beschermen hem tegen gevaarlijke impulsen binnen zijn eigen persoonlijkheid als ook tegen aanvallen van anderen.”

Geen wonder dat ik me niet kon ontspannen tijdens de ‘aanvallen’ van de schaar van de kapper. ;-)

Ik ben me sinds dat bezoekje aan de kapper veel bewuster geworden van bepaalde spanningen die ik opbouw als ik moe ben of onder stress sta. En dat bewustzijn helpt me dan weer beter te ontspannen, zowel fysiek als emotioneel. Nu ik uit het eerder vermelde boek nog meer te weten gekomen ben over de functie van spierspanningen en hun link met emotionele blokkades, ga ik er nog bewuster mee proberen om te gaan.

18 januari 2008

Wat doe jij met je leven?






Deze kwam ik toevallig tegen en wilde ik jullie niet onthouden. Een confronterende herinnering aan het zinvol gebruiken van onze tijd. En van ons leven.

Wat is jouw missie in dit leven? Welke dingen maken voor jou het leven zinvol? En besteed je genoeg tijd aan die dingen?

17 januari 2008

het gegeven moment

Heb je zin om jezelf een heel waardevol geschenk te geven? Een geschenk dat je gelukkiger maakt en waarvan je de rest van je leven zal genieten?

Start dan de zoektocht naar dat geschenk met het lezen van het boekje ‘Het gegeven moment’ van Spencer Johnson. Je zal het je niet beklagen, want net zoals ‘Who moved my cheese’ is ‘Het gegeven moment’ een heel leuk verhaaltje dat makkelijk wegleest. Het belangrijkste is echter het heel eenvoudige recept voor succes en geluk dat het boekje bevat. Dat recept beschrijft namelijk drie manieren om met het heden om te gaan:

Blijf in het heden. Als je gelukkig en succesvol wilt worden:
  • Richt je op wat er nu goed gaat.
  • Gebruik je hogere doel om te weten wat nu belangrijk is.

Leer van het verleden. Als je het heden beter wilt maken dan het verleden:
  • Kijk naar wat er vroeger precies gebeurde.
  • Trek er een waardevolle les uit en laat het verleden los.
  • Pak de dingen in het heden anders aan op basis van de les die je leerde.

Plan de toekomst. Als je de toekomst beter wilt maken dan het heden:
  • Bepaal hoe de ideale toekomst er voor jou uitziet.
  • Maak plannen om daar dichterbij te raken.
  • Zet nu je eerste stap in die richting.
Hoewel dit in een notendop de essentie van ‘Het gegeven moment’ is, is het niet eenvoudig om dit volledig te vatten en te integeren in je dagelijkse leven. Het boekje bevat een mooie metafoor (het verhaal) en een aantal concrete voorbeelden en handvaten om daaraan te beginnen. Ik heb er alvast veel aan gehad!

16 januari 2008

geen papieren telefoonnummers meer...

Het volgende heeft niets met communicatie, nlp of management te maken, maar wel met iets heel belangrijks... het milieu!

Twee weken geleden was ik nog aan het klagen over de nieuwe telefoongidsen die ze ons (zonder dat we dat willen) elk jaar brengen. En vandaag ontdek ik deze website (waarvoor dank, Thomas).

Het is blijkbaar mogelijk om op het Internet telefoonnummers of namen op te zoeken in plaats van in het telefoonboek. Eindelijk! Niet alleen veel sneller, maar ook veel milieuvriendelijker. En je kan op deze pagina ook aangeven dat je voortaan geen papieren versie van het telefoonboek wil ontvangen. Allemaal doen, zou ik zo zeggen!

12 januari 2008

hoe beïnvloedbaar zijn we?

Wow, hier schrok ik van. Dit filmpje bewijst hoe en vooral hoe 'makkelijk' ons denken (en dus ook ons gedrag) elk moment van de dag beïnvloed wordt.

In het filmje nodigt ene Darren twee reclamejongens uit om binnen het half uur een reclameposter voor zijn nieuwe winkelketen te ontwikkelen. Wat de reclamejongens niet weten, is dat Darren op voorhand heeft bepaald wat het resultaat van hun werk zou zijn. Echt een subliminaal, euh... subliem idee! ;-)



Met dan aan Stefan voor de link.

09 januari 2008

voortaan ook op Managers Online


Ik heb de eer om voortaan mee te schrijven aan
de weblog van Managers Online, een vrij bekende Nederlandse website over management. Mijn allereerste schrijfsel is daar net gepubliceerd en je kan het hier bekijken.

Wanneer ik iets schrijf dat gepast is voor Managers Online zal ik het dus niet langer op deze blog publiceren maar op
www. managersonline.nl. Je kan je daar ook inschrijven op hun RSS feed of via email hun nieuwsbrief ontvangen. Maar ik zal jullie ook via deze blog op de hoogte houden van de blogs die ik daar publiceer.

06 januari 2008

een wijze uitspraak


Tijdens een weekendje wandelen in een Nederlands natuurgebied nam mijn schoonvader meermaals bovenstaande ‘wijze’ uitspraak in de mond. Hoewel hij het telkens als grapje bedoelde, bleven zijn woorden toch in m’n hoofd hangen.


Je zou het een egocentrische uitspraak kunnen vinden of je zou de vraag kunnen stellen of niet iedereen inherent ‘ne goeie’ is. Maar wat ik persoonlijk zo leuk vind aan deze boeren-wijsheid, is dat er een gezonde portie zelfvertrouwen in zit. En vooral dat ze ons eraan herinnert dat we pas écht van anderen kunnen houden als we eerst van onszelf houden. En dat we dus eerst voor onszelf moeten zorgen voordat we oprecht en onvoorwaardelijk voor anderen kunnen zorgen.


Vind jij jezelf ‘ne goeie’? En durf jij eerst voor jezelf zorgen voor je voor de anderen zorgt?


04 januari 2008

tips voor een beginnend manager

Ben jij iemand die leiding geeft aan andere mensen? En doe je dat al lang?

Voor beginnende 'managers' kwam ik de volgende 10 nuttige tips tegen:

  • praat met je mensen
  • communiceer open en eerlijk
  • laat het inhoudelijke los
  • delegeer
  • wees nieuwsgierig
  • neem wat afstand
  • stel je flexibel op
  • leer omgaan met stress
  • leer falen
  • school jezelf bij
In mijn ogen is dit lijstje niet compleet zonder de volgende extra tip:

Leer jezelf kennen. We handelen namelijk altijd vanuit ons eigen model van de wereld en dus is het heel belangrijk om je bewust te worden van je eigen (onbewuste) drijfveren. Onderzoek je eigen denken en gedrag en leer jezelf zo beter kennen. Want dan zal je in staat zijn om objectiever naar andere mensen en hun gedrag te kijken en om je eigen reacties aan te passen aan de situatie.

Welke tip zou jij verder nog meegeven aan een beginnend manager?